Mijenjati svoje stavove na poticaj Duha Svetoga

(Mk 3,1-6)

 

Autor: fra Mladen Rozić

            Srijeda, 19. siječnja 2010.

 

 

Blagoslov uskrslog Krista bio i danas uz vas, dragi slušatelji!

 

Mi, evo svaki dan kušamo božju riječ tumačiti i po njoj živjeti. Vjerujemo kako je ona jedino istinita i traži naše očitovanje naspram nje. Današnji biblijski odlomak nam donosi nastavak Isusova sukoba s farizejima. Farizeji bez sumnje ostavljaju loš dojam ako se za njih kaže: „A oni vrebahu hoće li ga Isus u subotu izliječiti, da ga optuže“. Kao da Isus želi još više zaoštriti sukobe s onima koji ne shvaćaju bit. On bolesnika stavlja u središte sinagoge i ozdravlja ga.

Odmah im postavlja upit: „ Jeli dopušteno u subotu činiti dobro ili zlo; spasiti život, ili ga upropastiti“? Isus, dakle, izjednačuje činiti dobro i spasiti život, činiti zlo i upropastiti život. Farizeji su šutjeli na Isusov upit. Oni nisu shvatili da ovakvo pitanje može postaviti samo onaj tko je bio uvjeren da Bog i u subotu i svaki drugi dan ne očekuje ništa drugo nego da čovjek čini dobro i spasi život. Njihova su srca bila tvrda za to jer su zajedno s herodovcima smišljali kako da ga ubiju. Farizeji i herodovci su se ovdje složili prema načelu: neprijatelj moga neprijatelja moj je prijatelj. Iako se jedni s drugima nisu slagali – protiv Isusa su se složili.

Toliki su danas u zabludi zbog svojih sitnih interesa. Njih ne zanima Istina već osobni probitak. Mnogima i danas Isus smeta jer im pokazuje kako se treba živjeti. Mnogi radije vole svoje istine nego one koje su od Boga. A Isus pokazuje Boga kakav on uistinu jeste. On ne želi ostaviti ni jednog čovjeka u zabludi. Zato se često i sukobljavao s onima koji nisu bili poučljivi na Božju riječ. Neka i nama naš Spasitelj pomogne da shvatimo i prihvatimo njegov nauk. Kad Isus dolazi sa svojim naukom onda se čovjek treba pokloniti novoj spoznaji i po njoj živjeti. Neka nas milost Božja učini blagovjesnicima Kristova nauka i života. Da u svakom trenutku budemo voljni mijenjati svoje stavove na poticaj Duha Svetoga.

Neka nam Isus svima pomogne na tom putu spasenja. Amen